onsdag 11. april 2012

Hvordan enkelt holde seg oppdatert på favorittbloggene

Hvordan enkelt holde seg oppdatert på favorittbloggene- Google Reader
 
Google-reader (eller google-leser på norsk) er en super måte å ha oversikt over blogger (og nyhetskilder) du ønsker å lese.
Alle blogger har en liten «dingst» innebygget som sender ut beskjeder om at bloggen er oppdatert. Dette kalles RSS.

Google-reader fanger opp disse beskjedene, og forteller så deg hvilken blogger som har oppdatert. Den lar deg så få lese de nye postene, dette kan du gjøre gjennom leseren, eller du kan hoppe til de respektive bloggene og lese der.


Noen blogger skriver hver dag, andre skriver en gang i uken, med google-reader så spiller det ingen rolle, du får alltid med deg alt så snart det er publisert.
Google-reader er superenkelt å bruke, men jeg tar som vanlig frem den største teskjea i skuffen og forklarer i vei. Obs, dette ble en laaang forklaring som fikk ting til å se komplisert ut, men det er det ikke, så sett i gang!

1. Hvordan starte med google-reader.
2. Hvordan abonnere på blogger.
3. Hvordan lese blogger gjennom google-reader.
4. Hvordan organisere bloggene i google-reader. 
_____________________
1. Hvordan starte med google-reader?
Gå til http://www.google.com/reader

Du trenger en google-konto. Dersom du ikke allerede har det så opprett en (se knapp til høyre via lenken over), du trenger ikke ha ha en gmail epost for å ha en googlekonto.


Oki, nå har du en googlekonto og du har logget deg inn. Nå må du begynne å abonnere på blogger du ønsker å lese.


2. Hvordan abonnere på blogger
Det er flere ulike muligheter, og hvilken metode som passer for deg vil være avhengig av nettleser og personlige preferanser.
rss-logoAlternativ 1: Via RSS symbolet
 
Let etter et symbol som ligner på det dette.
Som oftest ligger det i sidefeltet, (dersom du har en blogg og ikke har dette symbolet i din blogg så kan du sette det inn via widgets/gadgets)


Trykk på knappen, og bekreft at du ønsker å abonnere


Rss-adressefelt 
Alternativ 2: Via adressevinduet.
 
Nyere nettlesere (nettleser er det programmet du bruker når du surfer på nett), har et lite symbol oppe i eller ved adressefeltet øverst på skjermen. Det kan se ut som symbolet vist over, eller det står RSS.


Klikk på symbolet, dersom det kommer opp flere valg spiller det ingen rolle hvilken du velger. Du føres nå til google-reader og må bekrefte der at du ønsker å abonnere på bloggen.

Dette synes jeg er det enkleste alternativet,
men det fordrer at nettleseren din ikke har satt seg selv opp til å foretrekke en annen rss-leser, har den det så funker det ikke før du har endret.

Alternativ 3: Kopier og lim
 
Kopier nettadressen til bloggen du ønsker å abonnere på. Gå til google-reader, øverst i venstre hjørne står det Legg til abonement, klikk der og lim inn nettadressen.


Alternativ 4: Blogspot/google-følger
 
Du kan bruke blogspot-følger. Dersom du følger en blogg så legges den automatisk til å googlereader i egen følger-mappe.


3. Hvordan lese blogger gjennom googlereader
Det er to ulike måter å lese ved hjelp av google-leser. Jeg bruker begge to.

Alternativ 1: Les i google-reader

Gå til google-reader, ettersom de bloggene du abonerer på oppdateres så kommer de til syne i feks Alle artikler. Du kan få postene slik at du ser all tekst og bilde, eller du kan sette opp til å kun vise navn på blogg og tittel på post (dette stiller du til høyre i vinduet når du står i Alle artikler, du velger mellom utvidet og liste).


Dersom du ønsker å gå til de respektive bloggene så trykk på det doble pilsymbolet til venstre for postnavnet.


Alternativ 2: Les i bloggene med neste uten å åpne google-reder
Under administrer abonnement (den finner du nederst til venstre) og så fanen Ekstrafunksjoner finner du en knapp som heter neste, denne kan du trekke opp og slippe i bokmerkelinja. Du kan så når som helst så sant du er logget inn på din google-konto klikke på neste, og opp på skjermen kommer den blogggen som har nyest oppdatering. . Du kan så klikke deg videre på neste, helt til det ikke er flere bloggposter igjen. Bloggpostene blir registrert som lest i google-reader.


4. Hvordan organisere abonnementene i google-reader:
Dersom du som meg abonnerer på gresselig mange blogger så kan det være smart å rydde de i ulike mapper. Det er tre ulike steder du kan lage nye mapper, rydde i mappene og slette abonnemang på blogger. Alle fordrer at du står i google-reader

Alternativ 1:
Klikk på Bloggnavnet i venstre sidefelt, og velge knappen Innmatningsinnstillinger rett under bloggnavnet. Dette alternativet er spesielt hendig når du legger til en ny blogg. Du får nå opp valg for å opprette mappe (ny mappe), slette abonnemang, og legge til i en mappe. Dersom du ønsker å flytte en blogg fra en mappe til en annen så legger du den først i den nye mappen, også går du inn på nytt og velger den mappen du ønsker å fjerne den fra – den blir da avmarkert.


Dersom du ønsker å slette en mappe så klikker du på mappenavnet i sidefeltet og så på Innmatningsinstillinger


Alternativ 2:
I venstre sidefelt ser du en liste over alle bloggene du abonnerer på, hold musa over et bloggnavn og klikk der det kommer et lite symbol til høyre for navnet.
Du får nå opp omtrent de samme valg som ved alternativ 1.


Alternativ 3:
Nederst til venstre står det Administrer abonnement. Klikk og opp kommer en adminside. Her kan du redigere i vilden sky, og det er vel den greieste måten å rydde på om du skal rydde mye.

___________
Håper dette kan inspirere dere som ikke bruker google-reader eller tilsvarende tjeneste til å ta det i bruk, også hadde jeg satt storveis pris på om de av dere som allerede bruker programmet kan dele erfaringer i kommentarfeltet.
Og naturligvis, dersom noen har noen spørsmål så fyr løs!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Håper dere legger igjen en kommentar. Ha en flott dag