mandag 23. januar 2012

Stress, Angst og Depresjon



Stress

Stress er rundt oss på alle kanter. Det er dessverre blitt en normal del av hverdagen vår, men over tid, kan virkningene bli krevende, både mentalt og fysisk.
Stress blir et problem når du føler deg overveldet av dens utfordringer. Og selv om det kan være vanskelig å definere, betyr det ikke at alt er kun i hodet ditt. 

Forskere har funnet ut at betydelige biologiske endringer skjer i kroppen i perioder med stress. Og lengre perioder med stress kan forårsake ødeleggende forandringer i kroppen, som depresjon og en undertrykt immunsystem, noe som kan føre til hjertesykdommer, kreft og slag. 


Så hvis du føler deg stresset, er det på tide å få litt lindring.
Lær om stress: hvordan å identifisere den, og hvordan du kan finne lindring.

Penge problemer. For mye arbeid. Ikke nok søvn. Ingen tid til å spise riktig eller selv å tenke.

Stress er en normal fysisk reaksjon på et internt eller eksternt press som er plassert i systemet ditt.  Kroppen er oversvømmes med stresshormoner, noe som gjør hjertet pumper raskere, pustefrekvensen øker, og musklene blir oppspente. 


Dette er kroppens måte å ruste opp for overhengende fysisk aktivitet. For eksempel, hvis du er i en mindre bilulykke, kan du føle en bølge av energi som lar deg slippe unna bilen og hjelpe andre ut også. Men noen ganger er stress følelsesmessige snarere enn fysiske, og kroppen blir ikke tillatt å frigjøre den fysiske spenningen skapt av stresshormoner. 

Hvis du sitter fast i en trafikkork, og er sent til et møte, er det lite som du kan gjøre for å hindre å frigjøre stresshormoner i kroppen din.
Over tid, stress kan føre til ryggsmerter, hodepine, økt blodtrykk, fordøyelsesproblemer, svetting, hjertebank, irritabilitet og angst. Det kan også bidra til utvikling av slike sykdommer som forkjølelsessår, sår, og hjertesykdommer.
Hva forårsaker Stress?


Det finnes to typer stressfaktorer som kan være årsaken.
Eksterne stressfaktorer som kø, et dødsfall i familien, eller en økonomisk motgang, er ofte ute av vår direkte kontroll. Intern stressfaktorer, derimot, utvikler gjennom våre egne personlighetstrekk og følelser. Det er vår evne til å håndtere disse indre og ytre stressfaktorer som bestemmer hvor mye stress vi føler vi har. Kjemiske stoffer som alkohol, koffein, nikotin, sukker, tilsetningsstoffer, narkotika og miljøgifter ødeleggelse av kroppens energi og er ytterligere kilder til stress.
Hvordan kan vi unngå stress?



Stress er en uunngåelig og normal del av livet. Så det er ingen måte å unngå det helt. Det er imidlertid ulike stress teknikker som kan redusere effekten at stress tar på livet ditt. 

Det viktigste du kan gjøre for å forebygge stress fra negativt påvirker deg er å lære å kjenne igjen stress og triggere som setter deg av. Dessuten vil unngå stoffer som alkohol, narkotika og nikotin hjelper kroppen forbli bedre rustet til å håndtere stress.

Er jeg stresset?



Angst

En viss grad av angst er helt normalt. Vi opplever situasjoner som gjør oss engstelige og overveldende.
Men det er dessverre noen mennesker som føler seg engstelig selv når det ikke er noen merkbar årsak. 

I disse tilfellene blir angst vanligvis overveldende og kan forstyrre daglige fungering. Personer som jevnlig har en ødeleggende nivå av angst lider av en angstlidelse.

Angst er en normal fysisk reaksjon på en intern eller ekstern etterspørsel som er plassert på systemet ditt. Menneskekroppen reagerer mest stressende situasjoner med "forsvars" respons der det flommer seg med stresshormoner. 



Disse hormonene gjør at hjertet pumper raskere, pustefrekvens øker, og musklene spent opp. Dette er kroppens måte å ruste opp for overhengende fysisk aktivitet.

Imidlertid kan en person som lider av en angstlidelse opplever disse øker i kronisk og tilbakevendende episoder for noen åpenbar grunn. Disse episodene kan vare i dager, uker eller måneder. 


Noen ganger kan en angstlidelse stammer fra en bestemt trigger som overgrep i barndommen eller vitne tilfelle krig. Men i andre situasjoner, kjemiske endringer i hjernen eller miljømessige faktorer forårsaker en angstlidelse å utvikle.

Hva er årsaken til angst?


Flere deler av hjernen er involvert i utviklingen av angst. Forskere har forsket i bruken av hjernens teknologi og nevrokjemiske teknikker for å oppdage nettverket av samhandlende hendelser som er ansvarlig for angst. 
Mesteparten av aktiviteten synes å være sentrert rundt amygdala, en mandelformet struktur dypt i hjernen. 



Mange forskere mener at amygdala fungerer som en slags sentral "bufferstasjon" som bearbeider og tolker ulike signaler i hjernen.


Amygdala kontrollerer lagring av emosjonelle minner, og kan derfor spille en sentral rolle i utviklingen av angstlidelser som fobier og post traumatisk stress lidelse.


Hippocampus er et annet område av hjernen som sannsynligvis vil være involvert i angstlidelser. Denne delen av hjernen er ansvarlig for behandlingen av truende eller traumatisk stimuli. Det hjelper å kode informasjonen inn i minner. Mennesker som har gjennomgått alvorlig stress, som for eksempel militær kamp eller overgrep i barndommen, har en mindre hippocampus enn folk som ikke har opplevd en så traumatisk hendelse.

Forskere bruker denne informasjonen til å forstå mer om angstlidelser og hvordan de utvikler seg. I studier av tvillinger og familiemedlemmer, har forskere funnet ut at genetikk spiller noen rolle i utviklingen av en angstlidelse. Men livserfaringer er også absolutt en faktor. Forskere håper å oppdage hvordan genetikk og erfaring samhandle i hvert av angstlidelser. Ideen er å deretter bruke denne informasjonen til å utvikle hensiktsmessige metoder for forebygging og behandling.

Depresjon


Noen mennesker har beskrevet depresjon som et tungt svart gardin av fortvilelse som omslutter deres liv. Depresjon påvirker livet ditt, og livene til de rundt deg. Det kan alvorlig forstyrre hvordan du fungerer, spiser, sover, og samvær med andre. 


Selv om de fleste mennesker som lider av depresjon føles som om de lider alene, lider omtrent 20% av den befolkningen av depresjon.
Depresjon er en sykdom, og som alle andre sykdommer, kan det behandles og håndteres.

Hvis du ikke leser noe annet enn dette om depresjon, er det viktig for deg å vite dette: Depresjon kan påvirke hvem som helst ... ung, gammel, mann, kvinne, rike og fattige. 

Som nevnt i tidligere skriv her på siden, lider omtrent 20% av befolkningen av depresjon.

Depresjon, alder og kjønn


Kvinner gjennomgår mange hormonelle forandringer gjennom hele livet som gjør dem dobbelt så sannsynlig som menn for å bli deprimert. Pubertet, menstruasjon, overgangsalder, graviditet og fødsel kan alle bidra til depresjon. 

Menn, på den annen side, selv om de er mindre sannsynlig å bli deprimert, er også mindre tilbøyelige til å søke behandling når de gjør. Menn er også mer sannsynlig å maskere symptomene på depresjon med sinne, vold og rusmisbruk. 

Menn er fire ganger mer sannsynlig enn kvinner til å drepe seg selv når de er deprimerte.

Depresjon blir også mer sannsynlig med alder som eldre mennesker har en tendens til å være mindre fysisk aktive, de kan bo alene, og kan ha for å håndtere fysiske sykdommer. 

Mange seniorer er motvillige til å søke hjelp for depresjon som de frykter sin mentale kapasitet vil komme inn i spørsmålet, og noen mennesker kan attributt symptomene på depresjon til den normale aldringsprosessen.

Ha en kjempe flott dag alle sammen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Håper dere legger igjen en kommentar. Ha en flott dag