onsdag 18. januar 2012

Spiseforstyrrelser er så vanlig at vi glemmer å hjelpe???



Spiseforstyrrelser er så vanlig nå at det er bevist at 1 eller 2 av hver 100 studenter vil slite med en. Hvert år har tusenvis av tenåringer utvikler spiseforstyrrelser, eller problemer med vekt, spise, eller forferdelig selvbilde.

Spiseforstyrrelser er mer enn bare å gå på en diett for å miste vekt eller prøve å trene hver dag. De er ekstreme i spiseatferden - dietten som aldri slutter og gradvis blir mer restriktive, er et eksempel. Eller den person som ikke kan gå ut med venner fordi han eller hun synes det er viktigere spise alene så de kan kontrollerer fullstendig hva de stapper i munnen??

De vanligste spiseforstyrrelser er anoreksi nervosa og bulimia nervosa (vanligvis kalt bare "anoreksi" og "bulimi"). Men andre matrelaterte lidelser, som overspising, mat fobier, og mange andre blir mer og mer vanlig.



Anoreksi

Personer med anoreksi har en reell frykt for vektøkning og et forvrengt syn på deres kroppsstørrelse og fasong. Som et resultat, kan de ikke opprettholde en normal kroppsvekt. Mange tenåringer med anoreksi begrenser matinntaket ved slanking, faste eller overdreven trening. De spiser nesten ikke i det hele tatt - og den lille mengden mat de spiser blir en besettelse.

Andre med anoreksi kan begynne overstadig spise - å spise mye mat og deretter prøver å bli kvitt kaloriene ved å tvinge seg selv til å kaste opp, bruke avføringsmidler eller trener mye, eller en kombinasjon av disse.




Bulimi

Bulimi ligner på anoreksi.
Med bulimi, kan noen spise (spiser til overmål) og deretter prøve å kompensere i ekstreme måter, for eksempel tvunget til brekninger eller overdreven trening, for å forebygge vektøkning. Over tid kan disse trinnene være farlig - både fysisk og følelsesmessig.
De kan også føre til tvangsmessig atferd ( som er vanskelig å stoppe).

For å bli diagnostisert med bulimi, må en person være binging og purging regelmessig, minst to ganger i uken for et par måneder. Overspising er forskjellig fra å gå til en fest og "overspise seg " på pizza, og deretter bestemme seg for å gå til gym neste dag og spise mer sunt.

Personer med bulimi spiser store mengder mat på en gang, vanligvis i hemmelighet. Noen ganger spiser de mat som er kokt eller kanskje fortsatt frosset, eller de kan virkelig hente mat fra søpla. De føler seg vanligvis maktesløse til å stoppe å spise og kan bare slutte når de er for fulle i magen til å spise noe mer. De fleste med bulimi gjør det samme. De prøver å  renske magen helt ved oppkast, men kan også bruke avføringsmidler eller overdreven trening.

Selv om anoreksi og bulimi er svært like, blir folk med anoreksi vanligvis svært tynne og undervektige, men de med bulimi kan være en normal vekt eller kan være overvektig.



Tegn til anoreksi og bulimi

Noen ganger kan en person med anoreksi eller bulimi starte ved at de prøver å miste litt vekt eller håper å komme i form. Men trangen til å spise mindre eller å rense kroppen for kalorier,  eller at overtrening blir "avhengighetsskapende" blir i disse tilfellene for vanskelig å stoppe.



Tenåringer med anoreksi eller bulimi føler ofte en intens frykt for å bli feit eller tror at de er feite når de ikke er. De med anoreksi kan veie maten før de spiser det eller manisk telle kaloriene av alt. Folk som dette virker "normal" eller "cool", eller noen ønsker at andre ville la dem være i fred slik at de kan bare kosthold og være tynn kan ha et alvorlig problem.

Hvordan vet du sikkert at noen sliter med anoreksi eller bulimi? Du kan ikke si bare ved å se - en person som mister mye vekt kan ha en annen helsetilstand eller kan miste vekt gjennom sunn mat og mosjon.



Men det er noen tegn å se etter som kan tyde på en person har anoreksi eller bulimi.

Noen med anoreksi kan:

    blitt veldig tynn, skrøpelig, eller avmagret
    være besatt med spising, mat og vektkontroll
    veie selv eller seg selv gjentatte ganger
    få veid / telle eller porsjon mat nøye
    bare spiser visse matvarer, å unngå matvarer som melkeprodukter, kjøtt, hvete, etc.        (selvfølgelig, masse folk som er allergisk mot en bestemt mat eller er vegetarianere unngår visse matvarer)
    mosjon som er overdrevet
    føler seg konstant feit tiltross for magerheten
    trekke seg fra sosiale aktiviteter, spesielt måltider og feiringer som involverer mat
    være deprimert, sløv (mangel på energi), og føler kald mye



Noen med bulimi kan:

    frykter vektøkning
    være svært misfornøyd med kroppen størrelse, form og vekt
    lage unnskyldninger for å gå på do rett etter måltider
    bare spise diett eller lavfett matvarer
    regelmessig kjøper avføringsmidler, diuretika, eller klyster
    tilbringer mesteparten av sin tid trener eller prøver å jobbe av kalorier
    trekke seg fra sosiale aktiviteter, spesielt måltider og feiringer som involverer mat




Spiseforstyrrelser er alvorlige medisinske sykdommer. De går ofte sammen med andre problemer som stress, angst, depresjon og rusmiddelbruk. Spiseforstyrrelser kan føre til utvikling av alvorlige fysiske helseproblemer, slik som hjerte kar lidelser eller nyresvikt.

Noen har en kroppsvekt på minst 15% mindre enn gjennomsnittlig vekt for at personens høyde kan ikke ha nok kroppsfett å holde organer og andre kroppsdeler sunn. I alvorlige tilfeller kan spiseforstyrrelser lede til alvorlig underernæring og død.



Med anoreksi, går kroppen inn i sulte modus, og mangel på ernæring kan påvirke kroppen på mange måter:

    Et kraftig fall i blodtrykket, puls og pust
    Hårtap og fingernegl brekker
    Tap av mensen
    Lanugo hår - et mykt hår som kan vokse over hele huden
    Ørhet og manglende evne til å konsentrere
    Anemi
    Hovne ledd
    Beinskjørhet



Med bulimi, kan konstant oppkast og mangel på næringsstoffer forårsaker disse problemene:
 Konstante magesmerter
 Skader på mage og nyrer
 Tannråte (fra eksponering for magesyre)
 "Ekorn kinnene," når det spyttkjertler permanent utvides fra å kaste opp så oft
Tap av mineralet kalium (dette kan bidra til hjerteproblemer og til og med død)

En person med spiseforstyrrelse som virkelig blir overvektig, er i fare for å utvikle diabetes, hjertesykdom, og noen av de andre sykdommer forbundet med overvekt.

Den følelsesmessige smerten av en spiseforstyrrelse kan ta sin pris også. Når noen blir besatt med vekt, er det vanskelig å konsentrere seg om mye annet. Det kan være utmattende og overveldende å overvåke matinntak og mosjon, og være i en konstant tilstand av stress om mat og hvordan kroppen din ser ut. Det er lett å se hvorfor når du utvikler en spiseforstyrrelse du kan bli trukket tilbake og mindre sosial. Det blir for vanskelig å bli med på måltider med venner eller familie, eller for vanskelig å stoppe vanedannende trener eller arbeider ut å ha det gøy.



Å ha en spiseforstyrrelse kan også bruke opp mye mental energi ved å planlegge hva du skal spise, hvordan å unngå mat, få penger til å kjøpe mat eller avføringsmidler eller andre medisiner, gjøre opp grunner til å bruke badet etter måltider, eller finne ut hvordan du kan fortelle folk rundt deg som du ønsker å være alene etter et måltid.

Jeg håper vi alle sammen kan være våkne for våre venner og SE.
Det kan være en eller ei i din vennekrets som trenger hjelp til å komme ut av denne lidelsen.



Vær en venn du også.

Takk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Håper dere legger igjen en kommentar. Ha en flott dag