torsdag 8. desember 2011

Hva er en depresjon?






Hva er en depresjon?

Vi går gjennom oppturer og nedturer i vårt humør. Tristhet er en normal reaksjon på livets kamper, tilbakeslag og skuffelser. Mange bruker ordet "depresjon" for å forklare slike følelser, men depresjon er mye mer enn bare tristhet.

Noen beskriver depresjon som de "lever i et svart hull" eller å ha en følelse av forestående undergang. Men er det noen deprimerte mennesker som ikke føler seg trist i det hele tatt. De kan føle seg livløse, tomme og apatiske. Eller menn i særdeleshet kan føle seg sint, aggressiv, og rastløs.

Uansett symptomer, er depresjon forskjellig fra normal tristhet i og med at den omslutter ditt "dag-til-dag" liv, påvirker din evne til å arbeide, studere, spise, sove og ha det gøy. Den følelse av hjelpeløshet, håpløshet, og verdiløshet er intens og nådeløs, med liten, om noen, lettelse.



Tegn og symptomer på depresjon

Depresjon varierer fra person til person, men det er noen vanlige tegn og symptomer. Det er viktig å huske at disse symptomene kan være en del av livets normale nedturer. Men jo flere symptomer du har, jo sterkere de er, og jo lenger de har varte, jo mer sannsynlig er det at du arbeider med depresjon. Når disse symptomene er overveldende og invalidiserende, er at når det er på tide å søke hjelp.




Er du deprimert?

Hvis du kan identifiserer deg med flere av følgende tegn og symptomer, og de ikke vil forsvinne, kan du bli lider av klinisk depresjon.

Du klarer ikke å sove, eller du sover for mye

Du kan ikke konsentrere seg eller finner ut at tidligere enkle oppgaver nå er fryktelig vanskelig

Du føler deg håpløs og hjelpeløs


Du kan ikke kontrollere dine negative tanker, uansett hvor mye du prøver

Du har mistet appetitten din eller du kan ikke slutte å spise

Du er mye mer irritabel, har kort lunte, eller er mer aggressiv enn vanlig

Du forbruker mer alkohol enn normalt eller har en annen hensynsløs atferd

Du har tanker om at livet ikke er verdt å leve

(Søk hjelp umiddelbart hvis dette er tilfelle)




Vanlige tegn og symptomer på depresjon;

Følelse av hjelpeløshet og håpløshet.

En dystre følelse at det aldri vil bli bedre og det er ingenting du kan gjøre for å forbedre situasjonen.


Tap av interesse i daglige aktiviteter.


Ingen interesse i tidligere hobbyer, tidsfordriv, sosiale aktiviteter, eller sex.
Du har mistet din evne til å føle glede og nytelse.


Appetitt eller vekt endringer.


Betydelig vekttap eller vektøkning-en endring på mer enn 5% av kroppsvekt i en måned.

Sovevanene.


Enten søvnløshet, spesielt våkne i de tidlige timer av formiddagen, eller mye for mye søvn (også kjent som hypersomni).

Sinne eller irritabilitet.


Følelse av opprørthet, rastløshet, eller til og med voldelig. Ditt toleranse nivået er lavt, temperamentet ditt kort, og alt og alle " går deg" på nervene.

Tap av energi.


Trøtthet, svak og fysisk drenert. Hele kroppen kan føles tungt, og selv små oppgaver er utmattende eller ta mye lenger tid å fullføre.

Selvforakt.


Sterke følelser av verdiløshet eller skyld. Du kritisere deg selv strengt for å oppfattet feil etter feil.

Uvøren oppførsel.

Du deltar i adferd som rusmisbruk, spilleavhengighet, råkjøring eller farlig sport.

Konsentrasjon problemer.

Vanskelig å fokusere, ta beslutninger, eller huske ting.

Uforklarlige smerter og plager.


En økning i fysiske plager som hodepine, ryggsmerter, ømme muskler og magesmerter.



Depresjon og selvmord

Depresjon er en viktig risikofaktor for selvmord. Den dype fortvilelse og håpløshet som går side om side med depresjon kan gjøre at en føler selvmord er den eneste måten å unnslippe smerten. Tanker om døden eller selvmord er et alvorlig symptom på depresjon, så ta slik snakk eller atferd på alvor. Det er ikke bare en advarsel tegn på at personen tenker om selvmord: det er et rop om hjelp.



Advarende tegn på selvmord inkluderer:

Vedkommende snakker om å drepe eller skade seg selv
De uttrykker sterke følelser av håpløshet eller blir fanget
De har en uvanlig opptatthet av død eller døende
De funger uvørent, som om de har et dødsønske (f.eks fartsovertredelse gjennom rødt lys)
De ringer eller besøker folk til å ta farvel
De prøver å få orden i sakene (gi bort dyrebare eiendeler, binde opp løse tråder)
De sier ting som "Alle ville være bedre uten meg" eller "jeg vil ut"
De kan plutselig skifte fra å være svært deprimert til å opptre rolig og lykkelig




Depresjon

Depresjon ser ofte annerledes ut hos menn og kvinner, og i unge og eldre voksne. En bevissthet om disse forskjellene bidrar til at problemet er anerkjent og behandles.




MENN


Depresjon er et belastet ord i vår kultur. Mange forbinder det imidlertid feilaktig, med et tegn på svakhet og overdreven følelser. Dette gjelder spesielt menn. Deprimerte menn er mindre sannsynlig enn kvinner til å erkjenne følelser av selvforakt og håpløshet. I stedet har de en tendens til å klage på tretthet, irritabilitet, søvnproblemer, og tap av interesse for arbeid og hobbyer. Andre tegn og symptomer på depresjon hos menn inkluderer sinne, aggresjon, vold, uvøren adferd og rusmisbruk. Selv om depresjon er mest synlig for kvinner, viser dobbelt så høye tall at menn har høyere selvmords risiko, særlig eldre menn.



KVINNER

Tallet av depresjon hos kvinner er dobbelt så høye som de er hos menn. Dette skyldes delvis til hormonelle faktorer, spesielt når det gjelder premenstruelt syndrom (PMS), premenstruelle dysphoric lidelse (pmdd), postpartum depresjon, og perimenopausal depresjon. Som for tegn og symptomer, kvinner er mer sannsynlig enn menn for å oppleve uttalt skyldfølelse, søvn overdrevet, overspise, og få vekt. Kvinner er også mer sannsynlig at lider av værsyke.



UNGDOM

Mens noen deprimerte tenåringer synes trist, andre ikke. Faktisk, irritabilitet, snarere enn depresjon, er ofte det ofte det er dominerende symptomer i deprimert ungdom og tenåringer. En deprimert tenåring kan være fiendtlig, gretten eller lett miste hans eller hennes temperament. Uforklarlige smerter er også vanlige symptomer på depresjon hos unge mennesker.

Ubehandlet ungdoms depresjon kan føre til problemer hjemme og på skolen, narkotikamisbruk, selvforakt, selv irreversible tragedie som morderisk vold eller selvmord. Men med hjelp, er tenåringens depresjon svært grei å behandle.



DE ELDRE

Den vanskelige endringer som mange eldre voksne ansikt som tap, tap av selvstendighet, og helseproblemer, kan føre til depresjon. Men depresjon er ikke en normal del av aldring. Eldre voksne som har en tendens til å klage mer om den fysiske delen enn den emosjonelle er tegn og symptomer på depresjon,så problemet går ofte oss hus forbi liksom. Depresjon hos eldre er assosiert med dårlig helse, høy dødelighet, og en økt risiko for selvmord, slik diagnose og behandling er svært viktig.



HJELP TIL SELVHJELP


Hvis tanken på å takle din egen depresjon synes overveldende, ikke få panikk.
Å føle seg hjelpeløs og håpløs er et symptom på depresjon, ikke realiteten i din situasjon. Det betyr ikke at du er svak eller du kan ikke forandre det!
Nøkkelen til depresjons utvinning er å starte i det små og be om hjelp.
Isolation er lik brensel til depresjonen, så nå skal en ut, treffe andre mennesker, selv når du føler for å være alene. La din familie og venner vite hva du går igjennom og hvordan de kan støtte deg.
LA OSS VÆRE MEDMENNESKE OG SE. OG IKKE MINST HJELPE VÅR NESTE

2 kommentarer:

  1. Anonym8.12.11

    Fantastisk bra skrevet ,tusen takk. Hilsen Øistein.

    SvarSlett
  2. Bare hyggelig Øistein

    SvarSlett

Håper dere legger igjen en kommentar. Ha en flott dag